Tietoa laboratoriotutkimuksiin tulevalle

Oikea valmistautuminen tutkimuksiin on tärkeätä luotettavien tulosten saamiseksi. Muista mainita näytteenottajalle, jos olet poikennut seuraavassa kerrotuista ohjeista. Noudata aina lääkärisi mahdollisesti antamia ohjeita.

Osa laboratoriotutkimuksista edellyttää paastoamista. Tällaisten tutkimusten tutkimuslyhenteen etuliitteessä on f-kirjain. Paasto tarkoittaa, että olet syömättä ja juomatta 12 tunnin ajan ennen näytteenottoa. Tutkimuspäivän aamuna voit juoda korkeintaan 2 dl vettä. Paastoa vaativista tutkimuksista tavallisimpia ovat verensokeri (fP-Gluk). Rasva-arvoissa kuten kolesteroleissa sekä triglyserideissä paasto on suositeltavaa mutta ei välttämätöntä.

Eräät laboratoriotutkimukset edellyttävät näytteenottoa tiettyyn kellonaikaan. Esimerkiksi kilpirauhaskoe tyreotropiini (S-TSH) suositellaan otettavaksi klo 8-10 tai kortisolin (S-Korsol) aamunäyte tulee ottaa noin klo 8 ja iltanäyte klo 20.

Alkoholin nauttiminen on kiellettyä edellisenä päivänä ja näytteenottoaamuna (mielellään ei alkoholia 2-3 päivään ennen näytteenottoa).

Vältä tupakointia sekä kahvin ja teen nauttimista edellisestä illasta lähtien.

Ota lääkkeesi normaalisti näytteenottoaamuna. Poikkeuksia ovat valmisteet, joiden pitoisuuden mittaamiseksi verenkierrossa näyte otetaan (esim. kilpirauhaslääkkeet, vitamiinit). Ota tällaiset lääkkeet vasta näytteenoton jälkeen.

Vältä rehkimistä ennen näytteenottoa.

Varaa 15 minuuttia aikaa istahtaa ennen näytteenottoa, jotta verenkiertosi ehtii tasaantua. Kokonaisuudessaan laboratoriossa käynti yleensä vie noin 20-30 minuuttia.

Kaikista tutkimuksiin liittyvistä asioista voit kysyä soittamalla laboratorioon. Lisätietoa tutkimuksista ja niihin valmistautumisesta löydät myös internetistä.

Laboratoriossa ei suoriteta pienten lasten näytteenottoa, vaan alaikäraja asiakkailla on 13 vuotta.

Tulosten vastaaminen

Tutkimustulokset lähetetään kirjallisina asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen mahdollisimman pian niiden valmistuttua. Tulosten mukana on kerrottuna tutkimusten viitealueet.

Muistilista

  • Vältä rehkimistä ennen näytteenottoa
  • Vältä tupakointia
  • Vältä kahvin ja teen nauttimista
  • Alkoholin nauttiminen kielletty
  • Varaa laboratoriossa käyntiin vähintään 20 minuuttia